Den canadiske kunstner Keri Smith laver de mest fantastiske bøger, der udfordrer læseren gennem eksperimenterende opgaver (der ved at bruge bogen også bliver en “skaber”). Jeg har gennem tiden købt mange af hendes bøger, og min favorit, ‘Udforsk Verden! Tag på nye eventyr’, vil jeg dele med jer:

På hver side er der en opgave til barnet, som ofte er inspireret af en kunstner. Overordnet handler opgaverne om, at barnet skal se på verden med stor opmærksomhed og et æstetisk blik: En opgave beder barnet om samle de ting, det finder på vej til skole, i en anden opgave skal barnet tegne omridset af de pletter, som barnet kan finde, og i en tredje skal barnet samle ting i supermarkedet, der enten har samme farve, form, størrelse osv.

Bogen er oplagt til børn mellem 10-18 år (og eventyrlystne voksne), der kan læse og arbejde med opgaverne selv. Hvis du har mindre børn, kan du som forældre bruge bogen som inspiration til kreative opgaver. For et par måneder siden brugte jeg selv bogen til 8-9 årige børn. Jeg startede med at fortælle dem, at nu skulle de være detektiver og bruge deres øjne – her efter fik de en opgave ad gangen og tog på eventyr på SFO’ens legeplads.

Bogen er et godt bud på, hvordan vi kan lave samtidskunst med børn, fordi opgaverne handler om de ting, der er omkring barnet, ikke forudsætter særlige håndværksmæssige kompetencer, og fordi den bevæger sig væk fra at kunst er noget, man maler. Kunst kan være mange ting, og som Smith slutter af med at citere avantgardekunstneren Joseph Beuyes for: ‘Everyone is an artist’